Ardennern

Ardennern

 

Ardennern är en kraftfull ras med ursprung i Ardennerna beläget i sydöstra Belgien. Till Sverige infördes de första ardennerhästarna år 1873 då greve C G Wrangel anskaffade tre hingstar till ett värmländskt hingstbolag.

Den svenska ardennern blev på mycket kort tid så efterfrågad att den helt kom att dominera svensk hästavel under årtiondena kring sekelskiftet. Tyvärr minskade antalet ardennrar drastiskt när man började använda traktorer på 30-talet.

Ardennern är den vanligaste kallblodshästen i världen .

Ardennern har ofta använts som arbetshäst inom tyngre jordbruk och transport. På 1800-talet var ardennern mindre och mer kompakt än dagens ardenner. Idag är ardennern vanligast som tyngre körhäst och inom skogsbruket.

 

Ardennern i Skaraborg

 

Det första ardennerstuteriet i landet startades på Blomberg i Götene kommun. Stuteriet kom att få stor betydelse för utvecklingen och uppbygnaden av länets och därigenom landets ardenneravel.

Det var 1874 som C G Wrangel importerade de båda stona La Mere och Rigolette. Vid samma tidpunkt kom även hingsten Mouton som blev beskällare på Kavlås vid Tidaholm. Rigolette hade vid ankomsten till Sverige föl vid sidan, detta föl Rigolo blev den första i vårt land uppfödda orginalardennern.

Ytterligare importer av ston till Blomberg kom att lägga grunden för detta stuteris utveckling. Av Blombergs uppfödning kan man räkna omkring 60 hingstar och 110 ston som stamboksförts.

Flera hingstar såldes till utlandet bl a till Tyskland, Finland, Estland o Danmark.

Bland större utmärkelser som tilldelats stuteriet kan nämnas konungens Hederspris vid lantbuksmötena i Malmö 1896 och i Gävle 1901. Stuteriet upphörde 1937, men det finns fortfarande avkommor kvar som härstammar från Blombergs stuteri.

Copyright © All Rights Reserved